Dronele ar putea primi o nouă opțiune: cum te-ar putea ajuta dispozitivele în viitor

de: Cojocaru Cristian
06 07. 2021

Cercetătorii dezvoltă o nouă opțiune, astfel că dronele ar putea salva viețile în viitor. Gândește-te că te afli într-o situație în care viața ta depinde foarte mult de a fi găsit cât mai repede. Aici intervine noua tehnologie care ar putea fi implementată pe dispozitivele ”cerului”.

De-a lungul timpului, multe persoane și-au pierdut viața în diferite accidente pe care le-au avut pe traseele montante. Dacă aceștia ar fi fost găsiți la timp, poate că și acum se mai aflau în viață. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil pentru ei, astfel că cercetătorii se gândesc la noi modalități de a ajuta persoanele aflate în situații similare sau poate unele diferite.

Datorită muncii cercetătorilor de la Institutul german de comunicare, prelucrare a informațiilor și ergonomie Fraunhofer, acum se lucrează la formarea dronelor care au capacitatea de a asculta sunetele oamenilor care țipă după ajutor. Ideea este că acest lucru ar putea ajuta lucrătorii de salvare să găsească persoane care sunt prinse într-o situație de urgență.

Noua opțiune ar putea ajuta dronele să depisteze țipetele oamenilor

Acest lucru se realizează prin montarea unei game de microfoane pe o dronă și folosirea tehnicilor de formare a fasciculului pentru a încerca să detecteze și recepționeze țipete sau strigăte pentru ajutor. Acest lucru va permite dronei să identifice mai bine de unde vine exact sunetul și de acolo, echipajele de salvare pot fi direcționați către zonă în încercarea de a găsi persoana și a o salva.

Potrivit cercetătorului Macarena Varela, ideea a fost concepută de fapt în 2016, dar microfoanele pe care le-au folosit erau prea mari și grele pentru a fi montate pe drone. Cu toate acestea, colegul ei, Wulf-Dieter Wirth a sugerat că microfoanele MEMS ar putea fi utilizate în locul microfoanelor cu condensator, rezultând forma actuală a sistemului . S-ar putea să treacă ceva timp până să vedem efectiv aceste drone folosite, dar este un concept interesant care, sperăm să devină realitate într-o zi.